2023. február 21. A palacsinta világnapja
A palacsinta világnapja (Pancake Day), egy mozgó ünnep, eredetileg angolszász területeken mindig hamvazószerda előtti kedden, húshagyó kedden ünneplik.
Mára már az egész világon elterjedt ünnepnap. Ez a farsang utolsó napja, ezt követi a Húsvétig tartó 40 napos böjt.
A klasszikus, általunk ismert palacsinta vékony tésztájú, frissen, forrón a legfinomabb. Van, aki feltekerve, van, aki háromszögbe hajtva eszi. Tölthetjük lekvárral, kakaóval, nutellával, pudinggal, porcukorral, túróval, dióval, mogyorókrémmel vagy mogyoróvajjal és gyümölccsel - a variációknak csak képzeletünk és ízlésünk szabhat határt. Meglocsolhatjuk olvasztott mézzel, juharsziruppal, desszertöntetekkel. Díszíthetjük tejszínhabbal, cukorszórással, apró marshmallow-darabkákkal.
A tökéletes palacsinta alap receptje 4 főre - kb. 20 db készíthető belőle:
20 dkg liszt
2 db tojás
3 dl tej
2 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
2 ek étolaj
A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a vaníliás cukrot és apránként hígítjuk a tejjel és az ásványvízzel, végül belekeverjük az olajat is.
Vékonyan kiolajozott teflon serpenyőbe vékony rétegben kanalazzuk a tésztát, majd mindkét oldalát készre sütjük.
Készíthető belőle rakott palacsinta vagy palacsintatorta is.
Ínyencek kipróbálhatják a reszelt almás vagy dinsztelt káposztás (ez esetben sós!!!) palacsintát is. Ebben a verzióban a nyers tésztába kerüljenek a különböző variációs kiegészítők.
Extra esetekben a töltött palacsintát ki is rántják. Népszerű a fagylalttal töltött rántott palacsinta, de a hungarikumnak számító húsos palacsinta is.
Az amerikai változat vastagabb, tésztája több lisztet tartalmaz.
Egészségesebb változatban zabliszttel vagy zabpehelyliszttel is elkészíthető.
Ha kedved támadt a palacsinta sütéshez, akkor süsd meg álmaid palacsintáját szív alakú serpenyőnkben.